Na co zbieramy fundusze?

Koszty administracyjne

Jak każda organizacja pozarządowa – mamy stałe koszty. Robimy wszystko, aby te koszty minimalizować.

Przekaż nam 120 zł rocznie, abyśmy mogli utrzymać adres naszej siedziby (korzystamy z gościnności Fundacji RC).

Utrzymanie strony internetowej to koszt 508,47 zł rocznie (hosting + odnowienie domeny)

Będziemy wdzięczni za przelew w dowolnej kwocie. Może być to także comiesięczny stały przelew na kwotę 10 zł.

Rowerowa Lekcja Jazdy

Warsztaty Rowerowej Lekcji Jazdy są bezpłatne dla wszystkich rowerzystów. Działamy lokalnie na terenie Trójmiasta. Nasze doświadczenia pokazują, że warsztaty są bardzo potrzebne społeczeństwu, choć niewiele osób decyduje się z nich skorzystać. Wciąż pracujemy nad tym, aby przekonać do Warsztatów zwłaszcza tych, którzy twierdzą, że te zajęcia nie są im potrzebne.

Jeśli masz pomysł, chcesz nam pomóc radą lub swoją osobą – zapraszamy do kontaktu!
Chętnie podejmiemy też współpracę z wolontariuszami, których najpierw przeszkolimy a następnie pozwolimy im prowadzić Rowerową Lekcję Jazdy w naszym imieniu.

Realizacja Warsztatów na terenie Trójmiasta nie generuje nam żadnych kosztów (jedynym jest nasz czas). Chcemy jednak, aby z zajęć mogli skorzystać także rowerzyści z innych miejscowości – a to już generuje koszty związane z dojazdem.

Raz w miesiącu pojedziemy do wybranej miejscowości w województwie pomorskim.
Przekaż nam dowolną kwotę, dzięki której dotrzemy do kolejnych rowerzystów i pomożemy im odnaleźć się na rowerze w ruchu drogowym.

Publikacja książki w formie papierowej

Książka w pierwszym wydaniu jest już dostępna do pobrania bezpłatnie z naszej strony internetowej. Stworzyliśmy ją wspólnymi siłami wraz z Pomorskim Ośrodkiem Ruchu Drogowego w Gdańsku poświęcając wiele godzin pracy wolontariackiej.

Dzięki tej publikacji społeczeństwo otrzyma komplet informacji na temat interpretacji przepisów ruchu drogowego. Znajomość i rozumienie przepisów jest kluczowe do porozumienia na drodze co przekłada się na poprawę bezpieczeństwa.

Drugie wydanie chcemy zaktualizować o nowe rysunki stworzone przez profesjonalnego grafika. Przed drukiem książka musi także przejść korektę. To generuje koszty. Ostatnim etapem wydania książki jest jej wydruk i oprawa. Docelowo książkę będziemy sprzedawać przez internet oraz przy okazji różnych wystaw na których planujemy się pojawiać.

Szacowana kwota do zebrania: 25 tyś zł (nakład: 10 tyś szt)

Będziemy wdzięczni za wpłatę dowolnej kwoty.

Komputer do produkcji filmów edukacyjnych

Obecnie wykorzystujemy prywatny, 8-letni komputer Prezesa fundacji. Tworzymy na nim filmy wideo nagrane kamerą sferyczną co jest bardzo czasochłonne na tak starym sprzęcie. Komputer wykorzystujemy także do tworzenia grafik na posty Facebook, prezentacji i wideokonferencji (webinarów).

Zajrzyj na nasz kanał na YouTube aby zobaczyć naszą dotychczasową pracę.

Zbieramy fundusze na zakup nowego komputera MacBook Air, który posłuży nam przez kolejnych kilka lat. Kupiliśmy już oprogramowanie Final Cut Pro X (dostępny tylko na komputery Mac), stąd jesteśmy ograniczeni do zakupu sprzętu od Apple. Oczywiście moglibyśmy zlecić przygotowanie filmów do firmy zewnętrznej, ale wg. naszych szacunków zakup komputera zwróci się po opublikowaniu 10 filmów. My mamy umiejętności i program do obróbki – teraz brakuje nam tylko szybkiego komputera.

Specyfikacja komputera jaki planujemy zakupić dostępna jest pod tym linkiem.

Kwota do zebrania: 7449 zł

Do tej pory zrealizowaliśmy (styczeń – październik 2021):

• webinar „rowerzysta w ruchu drogowym”;
  • 30 godzin indywidualnych warsztatów Rowerowej Lekcji Jazdy na terenie Gdańska i Gdyni;
  • zakup kamery GoPro MAX (dofinansowane ze środków Miasta Gdańska w ramach Gdańskiego Funduszu Sportowo Rekreacyjnego);
  • rozwieszenie ponad 600 ulotek w sklepach partnerskich;
  • przekazanie 1000 ulotek do uczestników wydarzeń sportowych za pośrednictwem organizatorów (Mazowiecki Gravel, Rajdy Dla Frajdy);
  • publikacja 30 postów edukacyjnych na profilu Facebook w ramach projektu „Pomorze Na Rowerze” (działanie dofinansowane ze środków Miasta Gdańska);
  • pojawiliśmy się na wystawie Bike-Expo Narodowy Test Rowerowy w miejscowości Góra Kalwaria w dniach 12-13 czerwca;
  • byliśmy na wydarzeniu Rowermania w Gdańsku, w dniu 5 września.
  • wydaliśmy bezpłatnego eBooka (PDF) – ponad 90 stron poradnika dla rowerzystów o tym jak jeździć rowerem bezpiecznie i przewidywalnie;
  • przeprowadziliśmy webinar o kaskach rowerowych – dlaczego warto je stosować, jak dobrać właściwy rozmiar, jak prawidłowo nosić kask, opowiedzieliśmy o różnych zaawansowanych technologiach stosowanych w kaskach (i komu to potrzebne) oraz odpowiedzieliśmy na ważne pytania
  • stworzyliśmy i opublikowaliśmy na YouTube 10 filmów edukacyjnych w których pokazujemy poprawny sposób przejazdu rowerem przez wybrane skrzyżowania w Gdańsku (odtwórz playlistę)

Przekaż darowiznę dla Organizacji Społecznej i odlicz ją w swoim rocznym zeznaniu podatkowym PIT (do 6% od Twojego rocznego dochodu – dot. osób fizycznych) lub CIT (do 10% od rocznego dochodu – dot. osób prawnych).
Darowizna to nie jest to samo co przekazanie 1% podatku.

Rekomendowany sposób przekazania darowizny

Przelew na konto (dowolna kwota):

Odbiorca: Fundacja Na Rowerze
Nr rachunku: 87 1140 2004 0000 3402 8095 0759
Tytułem: Darowizna na edukację rowerzystów

Pamiętaj: Zachowaj potwierdzenie przelewu abyś mógł odliczyć darowiznę od podatku w rocznym zeznaniu podatkowym.

Lub skorzystaj z poniższego formularza (pośrednik płatności pobiera prowizję od wpłaty, stąd rekomendujemy przelew tradycyjny na powyższy rachunek bankowy).