Misją fundacji jest edukować. Wykorzystujemy nowoczesne technologie tworząc edukacyjne filmy z wykorzystaniem kamery 360, publikowane na platformie YouTube. Prowadzimy Warsztaty Rowerowej Lekcji Jazdy, spotkania tematyczne i wykłady online. Czasami musimy wykupić dostęp do internetowej platformy w celu poprowadzenia webinaru, lub pojechać gdzieś dalej aby przeprowadzić prelekcję.

Do tej pory udało nam się zrealizować (styczeń – czerwiec 2021):

• webinar „rowerzysta w ruchu drogowym”;
  • 14 indywidualnych warsztatów Rowerowej Lekcji Jazdy na terenie Gdańska i Gdyni;
  • zakup kamery GoPro MAX (dofinansowane ze środków Miasta Gdańska w ramach Gdańskiego Funduszu Sportowo Rekreacyjnego);
  • rozwieszenie ponad 600 ulotek w sklepach partnerskich;
  • przekazanie 500 ulotek do uczestników wydarzeń sportowych za pośrednictwem organizatorów (Mazowiecki Gravel, Rajdy Dla Frajdy);
  • publikacja 12 postów edukacyjnych na profilu Facebook w ramach projektu „Pomorze Na Rowerze” (działanie dofinansowane ze środków Miasta Gdańska);

W najbliższym czasie (czerwiec – wrzesień 2021):

• wydamy bezpłatnego eBooka (PDF) – ponad 80 stronicowy poradnik dla rowerzystów o tym jak jeździć rowerem bezpiecznie, przewidywalnie i jak w praktyce stosować przepisy ruchu drogowego;
  • przeprowadzimy webinar dla kolarzy szosowych o tym, jak bezpiecznie jeździć w grupach kolarskich i robić to w zgodzie z przepisami;
  • przeprowadzimy webinar o kaskach rowerowych – dlaczego warto je stosować, jak dobrać właściwy rozmiar, jak prawidłowo nosić kask, opowiemy o różnych zaawansowanych technologiach stosowanych w kaskach (i komu to potrzebne) oraz odpowiemy na ważne pytania (np. czy można przykleić naklejkę na kask, zamontować kamerę, nosić słuchawki, dlaczego kask należy wymieniać co 3-5 lat?);
  • rozpoczniemy produkcję pierwszych materiałów wideo – dzięki temu rowerzyści będą mogli zobaczyć jak bezpiecznie i prawidłowo poruszać się w obrębie wybranych skrzyżowań (działanie dofinansowane ze środków Miasta Gdańska);
  • opublikujemy kolejne posty edukacyjne na naszym Facebooku (działanie dofinansowane ze środków Miasta Gdańska);
  • zrealizujemy minimum 30 indywidualnych Rowerowych Lekcji Jazdy na terenie Gdańska (działanie dofinansowane ze środków Miasta Gdańska);

Przekaż darowiznę dla Organizacji Społecznej i odlicz ją w swoim rocznym zeznaniu podatkowym PIT (do 6% od Twojego rocznego dochodu – dot. osób fizycznych) lub CIT (do 10% od rocznego dochodu – dot. osób prawnych).
Darowizna to nie jest to samo co przekazanie 1% podatku.

Rekomendowany sposób przekazania darowizny

Przelew na konto (dowolna kwota):

Odbiorca: Fundacja Na Rowerze
Nr rachunku: 87 1140 2004 0000 3402 8095 0759
Tytułem: Darowizna na edukację rowerzystów

Pamiętaj: Zachowaj potwierdzenie przelewu abyś mógł odliczyć darowiznę od podatku w rocznym zeznaniu podatkowym.

Lub skorzystaj z poniższego formularza (pośrednik płatności pobiera prowizję od wpłaty, stąd rekomendujemy przelew tradycyjny na powyższy rachunek bankowy).