Zapisz się na bezpłatną lekcję:

Book an appointment with Fundacja Na Rowerze using Setmore

Zapisując się na Warsztaty Rowerowej Lekcji Jazdy akceptujesz postanowienia Regulaminu.

Rowerowa Lekcja Jazdy to:

Zajęcia praktyczne realizowane w warunkach naturalnego ruchu drogowego, prowadzone przez doświadczonego rowerzystę głównie po drogach rowerowych oraz na ulicach o niewielkim natężeniu ruchu.

(Nie)bezpieczeństwo

Poznasz mechanizmy powstawania wypadków drogowych z udziałem rowerzystów i nauczysz się ich unikać.

Szacunek

Nauczysz się zachowań pro-partnerskich, dzięki którym zyskasz szacunek wśród innych uczestników ruchu drogowego.

Pierwszeństwo

Zrozumiesz w jakich sytuacjach masz pierwszeństwo i kiedy musisz go udzielić oraz jak bezpiecznie korzystać z przejazdów dla rowerów.

Masz wątpliwości?

Uważasz, że to nie jest dla Ciebie?
Daj się przekonać wypełniając krótki Quiz.
Odpowiedz na 10 pytań i podejmij decyzję jeszcze raz.

Harmonogram Warsztatów

Gdańsk

Miejsce spotkania:

Plac przed stacją PKP Wrzeszcz od strony ulicy Dmowskiego.

Harmonogram:

Poniedziałek, Środa, Piątek: 17:00 – 19:00
Sobota: 10:00 – 14:00
Niedziela: 13:00 – 18:00

Gdynia

Miejsce spotkania:

Plac przy PPNT Gdynia u zbiegu ulic Stryjska i al. Zwycięstwa.

Harmonogram:

Wtorek: 16:00 – 18:00
Sobota: 15:00 – 19:00
Niedziela: 9:00 – 11:00

Partnerzy i Patronat:

pomorska policja
Patronat Honorowy Prezydent Miasta Gdynia
Patronat Honorowy Marszałek Województwa Pomorskiego
pomorski ośrodek ruchu drogowego w Gdańsku

Często zadawane pytania:

Zapisz się na bezpłatną lekcję, klikając poniższy przycisk:

Book an appointment with Fundacja Na Rowerze using Setmore

Zapoznaj się z Regulaminem Warsztatów.

Rowerowa Lekcja Jazdy adresowana jest do wszystkich dorosłych rowerzystów niezależnie od tego na jakim rowerze jeździsz.

Jeżeli:

• nie czujesz się pewnie na drodze
  • boisz się skręcić w lewo
  • nie wiesz jak zachować się na skrzyżowaniach
  • masz wątpliwości co do swojego stylu jazdy
to te zajęcia są dla Ciebie.

Tak, udział w Warsztatach jest możliwy tylko dla osób, które ukończyły 18 lat.
Nasze działania kierujemy do osób dorosłych gdyż jesteśmy przekonani, że wiedzę zebraną podczas naszych warsztatów przekażą swoim dzieciom z którymi jeżdżą codziennie. Wyznajemy także zasadę "przykład idzie z góry".
Jedna sesja zajęć trwa 45 minut.
Nie. Każdy Uczestnik przyjeżdża na rowerze zorganizowanym we własnym zakresie.
Warsztaty są indywidualne. Podczas lekcji obecny jest tylko jeden Uczestnik oraz instruktor.
Dobrą praktyką jest aby każdy uczestnik ruchu drogowego posiadał własną polisę ubezpieczeniową Odpowiedzialności Cywilnej ze względu na zdarzenia losowe. Rekomendujemy abyś posiadał takie ubezpieczenie w codziennym życiu (często jest składową ubezpieczenia mieszkania - warto to sprawdzić). My nie zapewniamy ubezpieczenia Uczestnikom Warsztatów.
Warsztaty są bezpłatne dla wszystkich, bez wyjątku! Jeśli podoba Ci się nasza inicjatywa, możesz pomóc nam w edukacji kolejnych rowerzystów przekazując dobrowolnie i anonimowo darowiznę w dowolnej kwocie klikając tutaj. Nawet najmniejsze kwoty mają znaczenie! Dziękujemy ❤.
Zajęcia odbywają się na terenie Gdańska i Gdyni. Uczestnik ma do wyboru dwie lokalizacje:
Gdańsk Wrzeszcz przy stacji PKP od strony ulicy Dmowskiego.
Gdynia Redłowo przy PPNT u zbiegu ulic Stryjska i al. Niepodległości.
Planujemy także pojedyncze akcje w innych miastach, dlatego zachęcamy do zapisania się do Newslettera.
Warsztaty prowadzi założyciel i Prezes Fundacji - Sebastian Gruszka. To doświadczony amator kolarstwa szosowego, w tym kolarstwa długodystansowego. Wszystkich zaskakuje spokojem, cierpliwością, profesjonalizmem i empatią.

Formalnie w prawie polskim nie istnieje takie stanowisko jak Instruktor Nauki Jazdy Rowerem (wzorem z nauki jazdy samochodem).

Współpracujemy z Pomorskim Ośrodkiem Ruchu Drogowego w Gdańsku. Bez przychylności władz PORD-u nie podjęlibyśmy się tej inicjatywy. Skupiamy się na tym aby edukować w oparciu o obowiązujące przepisy ruchu drogowego, zasady wzajemnego szacunku między uczestnikami ruchu drogowego i dobre praktyki. Jednocześnie czujemy bardzo dużą odpowiedzialność - od naszych działań zależy czy na drogach będzie bezpieczniej.

Poprzez edukację rowerzystów chcemy zwiększyć ilość prawidłowych i partnerskich zachowań ze strony cyklistów w kierunku do kierowców samochodów i pieszych. Dzięki temu rowerzyści będą bardziej szanowanymi uczestnikami ruchu drogowego, co przełoży się na lepsze relacje między rowerzystami a kierowcami. W efekcie zmniejszy się ilość niebezpiecznych manewrów na drogach wykonywanych często po złości przez kierujących samochodami. Więc pomimo tego, że nie edukujemy kierowców, nasze działania wpłyną na poprawę ich zachowań i będzie bezpieczniej.

Zapraszamy do kontaktu - skorzystaj z poniższego formularza.

Podoba Ci się to co robimy?
Możesz nam pomóc przekazując darowiznę.

Zapisy na rowerową lekcję jazdy ruszą pod koniec marca. Subskrybentom newslettera wyślemy maila z linkiem do zapisów na dzień przed rozpoczęciem oficjalnych zapisów.