Zapisz się na bezpłatną lekcję:

Book an appointment with Fundacja Na Rowerze using Setmore

Zapisując się na Warsztaty Rowerowej Lekcji Jazdy akceptujesz postanowienia Regulaminu.

Rowerowa Lekcja Jazdy to:

Zajęcia praktyczne realizowane w warunkach naturalnego ruchu drogowego, prowadzone przez doświadczonego rowerzystę głównie po drogach rowerowych oraz na ulicach o niewielkim natężeniu ruchu.
Warsztaty adresowane są do dorosłych rowerzystów i młodzieży. Co do zasady odbywają się w formie indywidualnej, ale możesz zabrać ze sobą jedną osobę (również dziecko w wieku od 10 r.ż. pod warunkiem, że posiada kartę rowerową).

(Nie)bezpieczeństwo

Poznasz mechanizmy powstawania wypadków drogowych z udziałem rowerzystów i nauczysz się ich unikać.

Szacunek

Nauczysz się zachowań pro-partnerskich, dzięki którym zyskasz szacunek wśród innych uczestników ruchu drogowego.

Pierwszeństwo

Zrozumiesz w jakich sytuacjach masz pierwszeństwo i kiedy musisz go udzielić. Dowiesz się jak bezpiecznie korzystać z przejazdów dla rowerów i wiele innych.

Pewność siebie

Zamiast jezdnią decydujesz
się jechać rowerem po chodniku?
Z nami nabierzesz pewności siebie
a strach przed samochodami
będzie mniejszy.

Zapisz się na bezpłatną lekcję:

Lokalizacje zajęć

kliknij po szczegóły

Gdańsk Wrzeszcz

Przed budynkiem tymczasowego dworca PKP Gdańsk Wrzeszcz od strony ulicy Dmowskiego.

Gdańsk Morena

Przed budynkiem dyskontu spożywczego „Netto” w pobliżu przystanku tramwajowego Warneńska.

Gdańsk Chełm

Przy sklepie i serwisie rowerowym „Rowersi”, ul. Chałubińskiego 27B.

Często zadawane pytania:

Zapisz się na bezpłatną lekcję, klikając poniższy przycisk:

Book an appointment with Fundacja Na Rowerze using Setmore

Zapoznaj się z Regulaminem Warsztatów.

Rowerowa Lekcja Jazdy adresowana jest do wszystkich dorosłych rowerzystów niezależnie od tego na jakim rowerze jeździsz. Możesz przyjść sam lub zabrać ze sobą jedną osobę (dorosłą lub dziecko - o ile ma kartę rowerową)

Jeżeli:

• nie czujesz się pewnie na drodze
  • boisz się skręcić w lewo
  • nie wiesz jak zachować się na skrzyżowaniach
  • masz wątpliwości co do swojego stylu jazdy
to te zajęcia są dla Ciebie.

Tak, udział w Warsztatach jest możliwy tylko dla osób, które ukończyły 18 lat. Dopuszczamy także udział dzieci i młodzieży w wieku od 10 roku życia pod warunkiem, że będą uczestniczyć wraz z opiekunem oraz posiadają kartę rowerową (którą mają przy sobie).
Jedna lekcja trwa od 1,5 do 2 godzin. W tym czasie pokonasz dystans około 10 km w spokojnym tempie.
Nie. Każdy Uczestnik przyjeżdża na rowerze zorganizowanym we własnym zakresie.
Warsztaty są indywidualne, natomiast wyjątkowo dopuszczamy także grupkę znajomych lub członków rodziny. W zajęciach maksymalnie mogą uczestniczyć dwie osoby.
Dobrą praktyką jest aby każdy uczestnik ruchu drogowego posiadał własną polisę ubezpieczeniową Odpowiedzialności Cywilnej ze względu na zdarzenia losowe. Rekomendujemy abyś posiadał takie ubezpieczenie w codziennym życiu (często jest składową ubezpieczenia mieszkania - warto to sprawdzić). My nie zapewniamy ubezpieczenia Uczestnikom Warsztatów.
Warsztaty są bezpłatne dla wszystkich, bez wyjątku! Jeśli podoba Ci się nasza inicjatywa, możesz pomóc nam w edukacji kolejnych rowerzystów przekazując dobrowolnie i anonimowo darowiznę w dowolnej kwocie klikając tutaj. Nawet najmniejsze kwoty mają znaczenie! Dziękujemy ❤.
Zajęcia odbywają się na terenie Gdańska w wybranych lokalizacjach.
Warsztaty prowadzi założyciel i Prezes Fundacji - Sebastian Gruszka. To doświadczony amator kolarstwa szosowego, w tym kolarstwa długodystansowego. Wszystkich zaskakuje spokojem, cierpliwością, profesjonalizmem i empatią.

Formalnie w prawie polskim nie istnieje takie stanowisko jak Instruktor Nauki Jazdy Rowerem (wzorem z nauki jazdy samochodem).

Dlatego też współpracujemy z Pomorskim Ośrodkiem Ruchu Drogowego w Gdańsku. Dzięki temu mamy pewność, że nasza wiedza z zakresu przepisów ruchu drogowego jest spójna z tym, czego uczą się kursanci na prawo jazdy.

Warto przy tej okazji podkreślić, że jesteśmy jedyną organizacją pozarządową współpracującą z PORD w Gdańsku w zakresie poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego ze szczególnym uwzględnieniem rowerzystów.

Poprzez edukację rowerzystów chcemy zwiększyć ilość prawidłowych i partnerskich zachowań ze strony cyklistów w kierunku do kierowców samochodów i pieszych. Dzięki temu rowerzyści będą bardziej szanowanymi uczestnikami ruchu drogowego, co przełoży się na lepsze relacje między rowerzystami a kierowcami. W efekcie zmniejszy się ilość niebezpiecznych manewrów na drogach wykonywanych często po złości przez kierujących samochodami. Więc pomimo tego, że nie edukujemy kierowców, nasze działania wpłyną na poprawę ich zachowań i będzie bezpieczniej.

Zapraszamy do kontaktu - skorzystaj z poniższego formularza.

Podoba Ci się to co robimy?