Rowerowa Lekcja Jazdy

Pierwsze w Polsce warsztaty dla dorosłych rowerzystów.

Zajęcia indywidualne

Każdy uczestnik warsztatów ma do dyspozycji jednego instruktora.

Doświadczenie

Dzielimy się doświadczeniem zebranym podczas wielu godzin spędzonych na rowerze.

Szacunek

Jesteśmy przekonani, że na drodze znajdzie się miejsce dla wszystkich.

10 tyś. kilometrów

To dystans pokonywany co roku rowerem przez naszego instruktora.

Sebastian Gruszka

Prowadzący warsztaty przejechał rowerem ze Świnoujścia do Ustrzyk Górnych w 3 dni. To ponad tysiąc kilometrów!

Więcej szczegółów

Kliknij tutaj jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Rowerowej Lekcji Jazdy i zapisać się na Warsztaty.

Każdego dnia rowerzyści uczestniczą w 12 wypadkach, a w co trzecim przypadku sprawcą jest kierujący rowerem. Tak wynika z danych statystycznych udostępnionych przez Policję. Są to zdarzenia do których wzywano mundurowych. Ile było kolizji nieodnotowanych w policyjnych statystykach? Tego się nie dowiemy.

Wystarczy pojeździć rowerem w większych miastach aby dostrzec, ile błędów popełniają cykliści. Rozmawiając z wieloma rowerzystami, czynnymi kolarzami amatorami oraz słuchając kierowców i pieszych zauważyliśmy, że rowerzyści nie są lubiani na drogach.

Rowerzyści często popełniają błędy – jeżdżąc na skróty czy w pośpiechu. Nie zdają sobie sprawy z zagrożenia, a w sytuacjach niebezpiecznych winą obarczają innych uczestników ruchu drogowego. Doszliśmy do wniosku, że w Polsce brakuje programów edukacyjnych dla dorosłych rowerzystów. Postanowiliśmy to zmienić!

W 2021 roku Fundacja Na Rowerze rozpoczęła działania pn. Rowerowa Lekcja Jazdy. Są to warsztaty adresowane do dorosłych rowerzystów, którzy jednoślad wykorzystują głównie jako środek transportu w dużych miastach. Na zajęcia praktyczne może zapisać się każdy, kto czuje się niepewnie podczas jazdy rowerem w ruchu drogowym. To pierwsza taka inicjatywa w Polsce.

Poznaj nasz zespół

Staramy się, aby nasz zespół odpowiadał Waszym potrzebom. Działania fundacji to nie jest nasza praca - to misja i powołanie.

Prezes Fundacji

Doświadczony Sportowiec, autor bloga i podkastu Długi Dystans Rowerem oraz założyciel Fundacji Na Rowerze. Rocznie pokonuje ponad 10 tyś. km rowerem, głównie na drogach publicznych.

Anna Gruszka

Członek Zarządu

Uśmiechnięta i pomocna, zawsze doradzi dobrym słowem, chętnie odpowie na każde pytanie. Nie ma dla Niej rzeczy niemożliwych, o czym przekonuje się osiągając kolejne marzenia.

Sprawdź czy znasz te przepisy
Odpowiedz na 10 pytań.

Waszym zdaniem

Przeczytaj co o naszych Warsztatach z Rowerowej Lekcji Jazdy mówią sami uczestnicy
Sandra

rowerzystka

"Dużo pewniej będę poruszała się po centrum Gdyni, przećwiczyliśmy przejazdy przez wiele skrzyżowań, które do tej pory omijałam (...). Nabrałam pewności siebie na rowerze (...). Teraz na pewno częściej będę zostawiać auto w domu i śmigać do miasta na rowerze🤩"

Maciej

kurier Wolt

"Trochę jak egzamin na prawo jazdy, można się bać powtórki. Ale pod koniec odjeżdża się z dobrymi nawykami i pomocną wiedzą. 👏"

Weronika

dziennikarka

"Oczywiście gorąco polecam, cierpliwość, spokój i profesjonalizm (...) pozwolił mi przejechać przez ruchliwe skrzyżowania, jazda na rondzie też zaliczona👍Co oznacza, że lęk przed jazdą rowerem na jezdni zdecydowanie mniejszy🚲 Do tego duuużżyyyy pakiet wiedzy - ciekawej i potrzebnej 🤓"

• Patronat Honorowy Marszałek Województwa Pomorskiego
  • pomorski ośrodek ruchu drogowego w Gdańsku
  • Patronat Honorowy Prezydent Miasta Gdynia
  • rowersi sklep i serwis rowerowy
  • decathlon trójmiasto
  • zem bike rowery Lublewo Gdańskie
  • zenbox hosting
  • długi dystans rowerem blog i podkast

Dzieje się!

Najnowsze publikacje warte przeczytania

Jesteśmy dla Ciebie

Zachęcamy do kontaktu drogą mailową lub przez media społecznościowe.

Siedziba Fundacji

Aleja Grunwaldzka 5, 80-236 Gdańsk, PL